Вторник, 14 Юни 2016 20:26

В с.Мусина тържествено честваха 140 години от Априлското въстание

  На 7 май кметство Мусина организира тържествено честване на 140 години от Априлското въстание и излизането на четата на поп Харитон от с. Мусина.

  Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете "Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха възстановка на събирането на четата. Отец Герасим отслужи заупокойна молитва за всички загинали. 

  Своите поздравителни слова поднесоха гостите на събитието – заместник-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева и кметът на село Мусина Христо Иванов. Поздравителни адреси изпратиха кметът на село Дичин Николай Теодосиев и Сдружение "Бъдеще за Мусина". Празникът продължи с музикална програма от Оркестър "Боляри“ – Велико Търново и Клуб за фолклорни танци "Извор" към Народно читалище „Братство-1884“ - Павликени.

  Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. Отначало е бил отбелязван само като панихида в църквата "Св.Параскева", като в двора й са опъвали месали (бели дълги покривки), всяка къща е колела агне и са го носели там, а попът е изваждал черепи и кости на въстаници от църквата, правел е панихида, измивайки ги с прясно мляко, и са варели и раздавали жито. След изграждането на Паметник на загиналите във войните в южния край на селото е започнало факелно шествие дотам и панихида за всички загинали.

  По главните улици в селото на всяка къща, дала четници, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са осеяни с цветя от признателните потомци.

  От няколко години и площадът в с.Мусина е наречен на великия войвода поп Харитон. Неговото име носи и Клубът на пенсионера.

  През 2015 г. по идея на Кръстина Иванова Община Павликени постави паметна плоча пред къщата, в която е живяла Кръстина Недялкова, жената, ушила знамето на Попхаритоновата чета и известна в селото като мусинската Райна Княгиня.

 

Прочетена 1682 пъти

13 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.