Петък, 08 Април 2016 08:38

Доброволци засадиха медоносни дръвчета около с.Патреш

  Cговорна дружина от местни жители, ученици от клуб "Приятели на книгата" и доброволци отблизо и далеч се събраха на 19 март в с.Патреш, за да превърнат голите поляни в двете крайни махали в красиви градинки, които да осигуряват и паша на пчелите. 

  Инициативата на ръководството на НЧ „Просвета-1898” за засаждане на медоносни дръвчета приключи успешно. В с.Патреш се събраха 51 доброволци от Павликени, Велико Търново, Стара Загора и др. Цели семейства помогнаха да се изпълни идеята за облагородяване на селото. Доброволците садиха дръвчета едновременно в трите махали на селото, след което бяха почерпени с билково чайче с мед, питка и варена царевица по случай Тодоровден. 

  В крайните квартали на селото няма оформени градинки и почти никакви дървета, а след разговори с пчеларите е установено също, че пашата на пчелите при цъфтежа на акациите е слаба, а липова паша изобщо няма. Засаждането на медоносни дръвчета е решение и на двата проблема, а един съботен ден на открито с весела компания винаги е добра оферта, мотивираха се преди началото на инициативата организаторите от читалището.

  „Читалището благодари на хората от „TimeHeroes Микрофонд”. Те повярваха в каузата му и помогнаха да се закупят 21 дървета. Искрена благодарност и към отзовалите се местни пчелари, кмета на община Павликени, кмета на с. Патреш и Пенсионерски клуб с. Патреш“, поднесе председателят на НЧ „Просвета-1898“ Маргарита Захариева.  

  Посадени бяха 33 дървета, от които 6 еводии (т.нар. „дърво на пчеларя“), два шестила и 25 липи. Също така бяха дарени жасмин и 10 овощни дръвчета - череши и ябълки. 

  Кметството пое задължението да забие колове, за да се опазят дръвчетата от животните, и системно да ги полива.             

 

Прочетена 1931 пъти

13 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.