Петък, 08 Април 2016 08:29

Съветниците - Георги Терзиев, БСП: „Да не пренебрегваме туризма, защото чужденците ни казват, че по пари ходим, а не умеем да си ги вземаме…“

  Общинският съветник от БСП Георги Терзиев е за първи мандат в местния парламент, но е с голям опит в упражняването на местната власт, тъй като има 20 години стаж като кмет на Бяла черква. Роден е през 1954г. в с. Търнавца, Търговищко, където се преселили родителите му, потомци на голям тракийски род. Има висше икономическо образование от СА „Д.А. Ценов“ – Свищов, специалност публична администрация, и квалификация „Икономист по държавна администрация и управление“. През 1959г. семейството се премества да живее в Бяла черква, където остава и до днес.

  Шегувайки се, Георги Терзиев казва, че спрямо неговите лични преживявания за 20 години (от 1986 до 2007г.) като кмет на Бяла черква сценарият на популярния български сериал „Столичани в повече“ е твърде беден. „Мога да напиша няколко книги със спомени от това време“, твърди Терзиев. И не само да изреди направеното за този период в Бяла черква, а и да разкаже стотиците случки, в които като кмет е трябвало да се намеси в нечий живот, да помогне или да даде съвет. „Кметът отговаря за всеки човек от населеното място, за което е избран, от неговото раждане до смъртта му. Кметът е денонощно на разположение на своите съграждани, дори и когато трябва да помири ожесточили се в спора си съпрузи, например, или пък да разтърве хванали се гуша за гуша комшии…. Но кметуването е и една доста неблагодарна работа, защото накрая разбираш, че тези, на които си помагал най-много, се оказват най-недоволни от тебе“, къде на шега, къде с тъга отбелязва Терзиев. 

  Иначе с голямо удовлетворение изрежда десетките придобивки, които е получила Бяла черква по време на неговото кметуване: асфалтирани над 25 улици, направен голям отводнителен канал, без който 138 семейства редовно били наводнявани, построени няколко трафопоста за нормален ток, ремонтирани музеи, обновени фасади на обществените сгради на центъра, подменени всички плочки на площада, осигурен домашен социален патронаж за желаещите, чувствително подобрено водоснабдяване на селището. В Бяла черква на два пъти бяха организирани Японски дни на културата с присъствието на гости от далечна Япония, с които Терзиев и до днес поддържа сърдечни връзки. Бяла черква стана и домакин на учредяването на БАСЕТ – неправителствената организация за развитието на селски туризъм. Той е инициатор за учредяване сдружението на кметовете от общината „Росица 2004“. Съдействал е за създаването и развитието на основните икономически предприятия на територията на Бяла черква с ясното съзнание на един кмет какво означава икономиката за всяко населено място. Направил е всичко възможно да се съберат средства и да се възстановят бюстовете на поруганите от вандали паметници на Бачо Киро, Цанко Церковски и Райко Даскалов в Бяла черква. Опита си от тази акция формулира така: „Искаш ли нещо да се получи, създаваш организация, оглавяваш я, поемаш отговорност и действаш!“ Така той учредил с тази цел сдружението „История и бъдеще“. Възстановил белочерковския футболен отбор „Удар“, който навършва вече 95 години. Като негов председател Терзиев ще настоява в Общинския съвет да бъде направен основен ремонт на местния стадион за предстоящата 100-годишнина на любимия отбор.

  „По убеждения съм ляв човек, открит съм с хората, винаги съм се отнасял с любов и разбиране към съгражданите си“, твърди Терзиев. Влиза в БКП през 1980 година, по-късно логично преминава в БСП. Сега е обезпокоен от вътрешното състояние на партията, смята, че нейното ръководство трябва изцяло да се обнови от млади и ентусиазирани хора, които да съхранят и развият в добра посока лявата идея. Самият той като общински съветник и член на постоянната комисия по ТСУ си е поставил за цел да обиколи всички селища на общината и на място да се запознае с местните проблеми на хората. „В това отношение съветниците много сме улеснени от съдействието на общинската администрация, а кметът на общината инж. Емануил Манолов е много разбран човек и с него винаги може да се води конструктивен диалог“, твърди още Терзиев. Силно се надява на неговото съдействие за ремонта на белочерковския стадион. Не смята, че политическото противопоставяне в местния парламент би довело до добри резултати. Като приоритет за своята и на колегите си работа изрежда задържането на младите хора в общината като се подпомага развитието на местната икономика. Иска особено внимание да се отделя и на туризма, за който има прекрасни условия в Павликенско, казва Терзиев и цитира думи на чуждестранен турист, гостувал преди години в Бяла черква и общината: „Вие по пари ходите и не умеете да ги вземате...“

  Със съпругата си Марийка Терзиева, начален учител, си приличат много във всеотдайността в работата си. Имат дъщеря и син и една много красива, бъбрива и умна внучка Вяра. Обича да пътешестват из страната и да се радват на красивата природа и историческите забележителности в България. И да прави снимки, което е едно от любимите му занимания. От известно време Терзиев е безработен, но… без работа не е останал. Хвали се, че е напълнил мазето с всякакви консерви и компоти, за които сам е произвел и качествената суровина в семейната градина. На г-жа Терзиева оставил само да осигурява захарта и капачките за компотите.

 

Прочетена 1523 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.