Петък, 08 Април 2016 08:26

Съветниците - Йордан Кабаиванов – Кабата, ПД „Социалдемократи“: „Ние сме последните мохикани на българския фолклор“

  Пръстите и на двете ръце няма да стигнат, за да се изредят професиите, които е упражнявал Йордан Кабаиванов, повече известен като Кабата, през последните 20-30 години. Той е красноречив пример за начина на оцеляване на средностатистическия българин в условията на перманентни кризи в обществото и в света. Завършил е ТМСС „Цанко Церковски“ в Павликени, специалност механизация на селското стопанство. Но много преди това, още от първи клас, започва да учи отначало тамбура при Никола Рачев, а после и при Върбан Илиев в ДЮФА „Славейче“. По-късно, и до днес, любим инструмент му става тъпанът, а музиката – най-постоянното занимание, хоби, любов на живота…

  Ако човек прегледа дългия списък на трудовата му биография, няма начин да не го нарече „дялан камък“. След казармата работил като комбайнер известно време. После бил за кратко учител по практика в професионалното училище в Караисен. После постъпил на работа като монтьор в автосервиз. Прави група и отиват на турне в Сърбия. Изпълнявали предимно сръбска музика, но и нашенските хора на Борис Карлов много вървели пред тамошната публика. Но започнала войната в съседната ни държава и въпреки че дотогава музикалният им бизнес добре се отплащал, групата била принудена да се прибере в България. Някъде по него време завършил Школа за въоръжена охрана инкасо в Симеоново. Четири години работил по тази специалност в тогавашната ПЧБ. След фалита на банката приятели го наели да изучава обущарския занаят и така се научил не само да кърпи, но и да прави нови обувки. Но кризите се затягали, хората обеднявали, поръчките намалявали и това често става причина той да напуска една работа и да търси ново препитание. Бил общ работник и в джантовия завод и днес  не се срамува от това, че по цял ден редил джанти. После примамен от легендите за лесно забогатяване в чужбина, отишъл да работи в Испания като шофьор на ТИР. Но скоро с колегите му забелязали, че май нещо с товарите, които им дават да превозват от Испания към Франция и Италия, не е наред. Притеснили се, че може би са ги наели да превозват опасни и неразрешени от закона товари, напуснали и се прибрали в България. После по някое време пак става шофьор на ТИР към ловешко предприятие за мебели и превозва до Холандия и обратно суровини или готова продукция. Работил известно време като монтьор и в кабелната телевизия в Павликени, но и нея един ден я закрили.

  През последните 5-6 години е настъпило чувствително стабилизиране в професионалното му развитие. Станал е ресторантьор и заедно с приятелка държат механа и ресторант в Павликени. Във връзка с това лично Иван Звездев идва тук да прави предаване с него. Освен това свири известно време като тъпанджия в читалищния народен оркестър „Извор“. Сега има своя собствена фолклорна формация „Павликяни“ и казва, че в последните години където и да се изявят двата състава, на национални или международни фолклорни прояви, по-ниска от първа награда не са получавали. Обича българския фолклор, който за него е едно неоценимо богатство. Но с тъга отбелязва, че той и колегите му музиканти са „последните мохикани“. „Много деца идват в читалището да се учат на народни музикални инструменти, но те искат да засвирят за няколко дни. Нямат търпение и като не се получи, бързо се отказват”, изразява съжалението си Кабата. Лично той обича много странджанските народни песни, но все пак най-любима му е северняшката „Зоро ле, зоро зорнице“.

  Йордан Кабаиванов признава, че въпреки многобройните му професионални превъплъщения, до началото на този мандат не му се е налагало да се занимава с политика. В местния парламент влиза от квотата на ПД „Социалдемократи“, но като симпатизант. В началото доста бил респектиран от работата в Общинския съвет, но полека-лека разбира как трябва да постъпва един общински съветник. Държи да събере колкото се може повече информация по дебатирания проблем предварително, за да си изгради свое собствено мнение. Разпитва кметовете на населените места, съгражданите си за техните становища по въпроса. И едва тогава гласува по съвест. Смята, че за този мандат съвместно с общинската администрация трябва да се положат най-много усилия за подобряване на инфраструктурата в Павликени и общината. Ще настоява и да се възстанови периодичното миене на улиците в Павликени, още повече, че при сегашните големи ремонти по канализационната и водопроводната мрежи въздухът стана доста запрашен.

  Има дъщеря, завършила вече висше икономическо образование, и син – четвърта година студент по дентална медицина в София. Доволен е от тях – сериозни, честни и трудолюбиви деца. Оказва се обаче, че за него не музиката от всичките изредени и неизредени в този разказ негови занимания е голямото му хоби. „Аз съм селянин, господар на полето”, твърди Кабата и така обяснява и заниманието си със земеделие в Караисен. А през свободното си време взема двете любими кучета Джеси и Кали и тръгват да отпускат душите си по полето. Тогава най-много обича да прави красиви фотографии с „Фуджито“. Но все пак, когато седне налято в комбайна и зажъне узрялото жито, слага слушалките на ушите си и пак слуша българска народна музика.

 

Прочетена 2297 пъти

18 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.