Петък, 08 Април 2016 08:23

От хан Аспарух до Спайдърмен варираха костюмите на карнавала в Бяла черква

  Главната улица тази вечер се превърна в сцена за индивидуални и групови изяви, в цветен парад с неочаквани изпълнения и импровизации по време на традиционния карнавал на маските. Той се проведе на 12 март пред сградата на кметството, организиран от Народно читалище „Бачо Киро-1869”. 

  Заради това най-пъстро и атрактивно събитие в културния календар на града, Сирни Заговезни е сред най-чаканите празници в Бяла черква.

  Председателят на читалището Анастасия Георгиева приветства всички присъстващи и пожела „Сладки Заговезни!” и „Леки пости!”.

  Жури в състав: Албена Тодорова – кмет на град Бяла черква, Анастасия Георгиева – директор на Историческия музей и председател на НЧ „Бачо Киро-1869”, Зорка Петкова – директор на ОУ „Бачо Киро”, Константин Костов – бижутер, Милко Грънчаров – секретар на читалището, Лидия Владимирова – артист в любителския читалищен театър, и Светлозар Найденов – член на Настоятелството на читалището, определи най-добрите костюми.

  Под аплодисментите на публиката дефилираха приказни и филмови герои, исторически личности, музикални изпълнители и танцьори. Активно участие в карнавала тази година показаха децата от ЦДГ „Атанас Неделчев”, които бяха представители на България за Детската Евровизия, танцьори от фолклорна група „Мики маус”, които изиграха ръченица, имаха и рок изпълнение.

  Сред най-интересните индивидуални костюми и маски бяха фея на цветята, хан Аспарух, Васил Левски, царица Десислава, шут, монахиня, горска фея, Екатерина Велика, Спайдърмен. Сред колективните маски се отличиха представителите за участие в Детската Евровизия, Пижо и Пенда и др.

  И тази година участниците получиха прекрасни награди, осигурени от НЧ „Бачо Киро-1869” и 16 фирми от Бяла черква и Павликени: торти, сладки, хранителни продукти и сувенири, книжки с приказки и играчки. 

  Карнавалът донесе много празнично настроение и показа, че традицията е жива.

 

Анастасия Георгиева – председател на НЧ „Бачо Киро – 1869” –Бяла черква

 

Прочетена 1430 пъти

10 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.