Петък, 08 Април 2016 08:15

Иновативен проект в СОУ „Бачо Киро“ бори насилието в романтичните приятелства

  От началото на учебната година в СОУ „Бачо Киро“ град Павликени се реализира един иновативен проект на тема „Насилието в романтичните приятелства – скритото лице на нарушаване на човешките права“. Училището е сред шестте пилотни училища, партньори на Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, които реализират дейностите с помощта на Програма за подкрепа на НПО в България, по Финансовия механизъм на ЕИП. 

  В периода 30 октомври – 01 ноември 2015г. във Велико Търново се проведе тренинг за обучители, включващ осем момчета от училището. Те бяха обучени от норвежки обучители за провеждане на занятия на връстници по темата насилие в романтичните приятелства на тинейджърите. Следващите месеци те проведоха беседи и групови занимания в час на класа, където приложиха наученото. 

По време на родителски срещи родителите на учениците от гимназиален етап са запознати с проекта и проблема, който той адресира, както и планираните училищни дейности. 

  Отново в СОУ „Бачо Киро“ през януари се проведоха специални работилници с активното участие на нашите ученици и гостуващи ни специалисти от Фондация ДОИТ, които разработиха заедно комикс, отпечатан върху подложка за хранене, който да отразява виждането на местните младежи за най-важните аспекти на проблема и най-добрия начин те да бъдат представени на местната ученическа общност. 

  От 15 до 19 февруари в СОУ „Бачо Киро“ се проведе кампания под надслов „В любовта няма насилие” като част от по-мащабните Дни за борба с насилието. Проведени бяха множество информационни дейности: прекрасна театрална постановка, футболна среща между X и XI клас „Спорт срещу агресия“, разпространение на информационни материали, презентации, Ден на добрите дела и много други. Доброволци направиха всичко възможно комиксите на кампанията да достигнат до максимален брой млади хора в училището, и извън него, като го разпространиха в околните питейни заведения. Кампанията „В любовта няма насилие” се провежда с идеята да бъде използван празникът Св. Валентин и темата на любовта като повод за повишаване на информираността и чувствителността към насилието в романтичните приятелства на младежите. Така кампанията се влива в международната кампания за борба с насилието над жени “One Billion Rising”, която се провежда всяка година.

  През март в София ще се проведе национална конференция, където ще бъде представен опитът на СОУ „Бачо Киро“. 

 

 

Неделчо Неделчев

Педагогически съветник в СОУ „Бачо Киро“

 

Прочетена 1143 пъти

10 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.