Петък, 08 Април 2016 07:25

94 на сто от делата приключват в срок от три месеца в Районен съд-Павликени

Инкасаторката, присвоила 57 хил. лв. от ВиК, получи присъда 4 години и половина лишаване от свобода

 

  През миналата година четиримата съдии в Районен съд-Павликени са гледали 1570 дела, 1469 от които са приключени в рамките на същата година. „94 на сто от делата сме приключили в законния тримесечен срок. На практика нямаме висящи дела”, съобщи за „Павликенски глас“ не без гордост председателката на съда съдия Радка Цариградска. Непрекъснато се увеличава натовареността на съдиите. Месечно всеки един от тях е разглеждал средно по 36 дела и е приключвал с решение средно по 34 дела. Всички проверки от по-висши инстанции са давали през миналата година само положителни оценки както за организацията, така и за постигнатите резултати тук. А те са благодарение на опита на съдиите – трима от тях са с над 15-годишен трудов стаж по специалността, вече са профилирани по двама като граждански и наказателни съдии, стриктно спазват правилото за случайно разпределение на делата, всеки от тях през годината преминава най-малко по три форми на обучение и повишаване на квалификацията. Непрекъснато се обучава и останалият съдебен състав. 

  Председателят на съда е впечатлена силно от участието си в Програмата за обмен на ЕС през лятото в Неапол, особено от прекрасните условия, които там създават в трудово-поправителните домове за непълнолетни. Това, което е видяла в затвора за осъдени непълнолетни лица, тя нарича „райско място“. Непълнолетните провинили се пред закона момчета и момичета имат възможност да получат внимание, да се научат да поемат отговорности, да се утвърдят в многото работилници, в които се учат на различни професии като градинарство, готварство, дърводелство и т.н. 

  Ново в организацията на работата в Районния съд в Павликени са електронните досиета. „Първата сериозна стъпка към електронното правителство вече е направена“, твърди съдия Цариградска. За по-бързо комуникиране с адвокатската колегия по програмата за реализиране на правна помощ се комуникира само по електронен път. Постижение е и самостоятелното опериране с интернет сайта на Районния съд – от началото на тази година. Нещо, което позволява бързо да се публикуват присъди, да се правят прессъобщения и др. Спестена е и не малка сума от външното обслужване, така че положените усилия за добиването на самостоятелността си струват, коментира Цариградска.

  Сред най-често санкционираните престъпления са тези в областта на транспорта – за шофиране в нетрезво състояние или без книжка. Следват кражбите, присвояванията, измамите, престъпленията против стопанството. Наскоро е приключено дълго дело срещу инкасаторка във ВиК, присвоила в срок от около една година близо 57 хил. лв. Постановена е присъда 4 години и половина ефективно лишаване от свобода, лишаване от право да заема отчетни длъжности за срок от 5 години, има и граждански иск за връщане на сумата. Сред гледаните дела с по-голяма обществена значимост са и тези срещу проявена агресия в училище. Родител, нанесъл средна телесна повреда на съученик на своето дете, чака решението на Окръжния съд по делото. Родителка, нашамарила учителка в двора на Основното училище във Върбовка, е осъдена да заплати 2500 лева глоба. В тази насока работи и образователната програма на съдийския състав в СОУ „Бачо Киро“ в Павликени. През втория срок започна нейният втори етап. Отчита се, че децата проявяват голям интерес към занятията, водени от павликенските съдии. С учениците се правят анкети за домашното и училищното насилие, резултатите от тях се обсъждат с педагогическия съветник.

 

Прочетена 1549 пъти

13 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.