Петък, 08 Април 2016 06:51

Исторически музей - Павликени с богата дейност през февруари

С поредица инициативи бе белязан месец февруари за Исторически музей – Павликени. Освен откритите две изложби „Археологическо лято – 2015 г.“ и „Дългият път към свободата“– с киноафиши от фонда на РИМ – Шумен, музеят организира и дейности, пряко насочени към децата от общината.

По повод 143-та годишнина от обесването на Васил Левски Исторически музей – Павликени организира мултимедийни „Уроци по родолюбие“ за ученици. Десетки възпитаници на павликенските училища ОУ "Св. Климент Охридски" и СОУ "Бачо Киро" бяха гости на музея, където директорът Нели Цонева изнесе уроци по темите: „В памет на Васил Левски“ и „Народната памет за делото на отец Матей Преображенски – Миткалото в Павликенския край“. Учениците бяха в нетрадиционна образователна среда и се запознаха както с националната, така и с регионалната история. На децата бяха поднесени интересни факти, свързани с живота и дейността на двамата велики революционери, беше поставен акцент и върху тяхната съвместна работа и близко съратничество. След изнесените презентации учениците имаха възможност да разгледат експозициите на музея, където музейните уредници им показаха експонати и снимки от периода на Възраждането.

На 25 и 26 февруари 2016 г. беше организирана музейна работилница „Мартеници“, в която взеха участие ученици от началните класове на СОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Климент Охридски“. Освен в залите на музея работилница беше организирана и за децата в ЦДГ „Слънце“ – Павликени. Общо над 200 деца от Павликени разшириха своите познания за символиката, произхода и митологията на един от най-българските обичаи – закичването с мартеница. Под ръководството на музейните специалисти Елена Христова и Сашка Кирилова децата изработваха традиционните мартеници – усукан бял и червен конец и Пижо и Пенда. За децата и учениците работилницата се превърна в истинско забавление и подготовка за деня, в който ще си закачат символа на здравето и късмета. Най-добрите, оригинални и красиви изработки бяха подредени в изложба на 2 март във фоайето на Народно читалище „Братство - 1884“. Изложбата на мартеници бе организирана съвместно от читалището, музея и Общинския център за работа с деца, а най-добре представилите се участници получиха грамоти и награди. 

 

Сашка   Кирилова

 

Прочетена 1078 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.