Вторник, 08 Март 2016 16:03

45 лични и социални асистенти и домашни помощници ще помагат на възрастни хора в общината

  Нова, по-мащабна, комбинирана социална и здравна услуга ще започнат реално да получават над 60 жители на община Павликени от първи март – стана ясно на проведена в Общината пресконференция. Проектът „Достоен и независим живот за възрастни хора и хора с увреждания в община Павликени“ беше представен от кмета инж. Емануил Манолов. В своето встъпление той подчерта, че авторите на проекта са отчели привързаността на възрастните хора към собствените им домове и предпочитанията им да останат да живеят в тях макар и самотни. 

  Новият общински проект осигурява за тези хора 45 лични и социални асистенти и домашни помощници, с помощта на които обхванатите от социалната грижа ще имат възможност да се справят по-лесно с предизвикателствата на техните заболявания и на напредналата им възраст. Инж. Манолов изреди редицата подобни проекти, по които през годините е работила с успех вече Община Павликени и е натрупала достатъчно опит. За потребността от подобен род грижи и тяхната популярност тук говори и фактът, че сега молби за обслужване са подали 170 кандидат-ползватели. Ще бъдат приети съобразно степента на потребностите им най-малко 60. За работа пък са кандидатствали около 85 души, предимно безработни, които искат да заемат длъжността асистент или домашен помощник при обявени общо 45 места. Инж. Манолов посочи като особено важен момент иновативния характер на проекта. За пръв път той предлага комбинирани грижи за ползвателите му – не само социални и битови услуги, но и здравни и психологически консултации и прегледи. С тази цел към екипа на проекта ще има назначени медицински специалист и психолог, както и социален работник и др. „Натрупаният опит по този проект ще ни бъде много полезен и ще ни послужи като модел за по-нататъшните дейности на Община Павликени в сферата на социалните услуги за нейните граждани“, заяви още Емануил Манолов.

  Милена Катинова, ръководител на проект „Достоен и независим живот за възрастни хора и хора с увреждания от община Павликени“, представи пред присъстващите по-подробно начинанието и изреди комплекса от услуги, които за пръв път ще могат едновременно да ползват обхванатите по проекта граждани. Те включват помощ за поддържане на личната хигиена, включително къпане и пране, придружаване до поликлиника или личен лекар, помощ при вземане на лекарства, помощ при поддържане на разнообразни социални контакти, помощ при различни необходими за дома комунално-битови дейности, включително и дребни битови ремонти. Предвидени са и определени здравни услуги като прегледи и следене на общото здравословно състояние, измерване на пулс, кръвно налягане и кръвна захар и т.н. Ще се извършва и психологическо консултиране и грижа за психологическото здраве на потребителя. 

  Одобрените 45 асистенти и домашни помощници ще преминат през необходимото обучение и подготовка, за да могат да реализират качествени услуги. Те също ще подлежат на психологическо консултиране от специалиста психолог поради естеството на работата им с по-трудни пациенти. Те ще работят на 6-часов работен ден и ще получават малко над минималното за страната трудово възнаграждение. Самите ползватели на услугата няма да заплащат нищо за полаганите за тях грижи. Сега предстои кандидатите да бъдат обходени по домовете им от екип, който ще прецени индивидуалните потребности и степента на риска при всеки един от кандидатите и ще определи кои от тях ще бъдат включени в тази социална грижа.

  Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ от Европейския социален фонд за финансирането на този проект в община Павликени е 499 390 лева и 13 ст. Общината вече е сключила договор за неговото финансиране с Министерството на труда и социалната политика. Реално грижите за възрастните хора и хората в затруднено положение ще започнат да се полагат от 1 март и ще продължат до края на август идната 2017г. Възможно е продължение от 6 месеца при отчитане изпълнението на проекта. 

 

Прочетена 997 пъти
Още в тази категория: « Почина Трифон Иванов

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.