Вторник, 08 Март 2016 15:58

Съветниците - В Щатите Андрей Илиев се запознал с американския опит за интеграция на малцинствата

  За себе си общинският съветник от ДПС Андрей Илиев казва, че мисията му е да защитава интересите на хората от крайните квартали. Смята и себе си за такъв, без това да му е обидно. Напротив, той е човек със самочувствие и има защо. Има висше образование – „Културология“, владее освен български и в различна степен английски, руски, ромски и турски език. Бил е един мандат съветник от НДПС и два мандата общински съветник от ДПС в местния парламент. Предишния мандат не го завърши, защото през 2013г. беше назначен за зам.областен управител на Великотърновска област. Завършил е и политическа академия в НБУ. Основното му занимание са политиката и неправителствените организации. 

  Андрей Илиев изповядва либералните ценности на ДПС. Членува в тази партия, защото според него само чрез нея има възможност да отстоява правото на свободен достъп до пазара на труда, до образование, до здравеопазване и информираност на хората от крайните квартали; да се бори за узаконяване границите на тези квартали, за изграждане на тяхната инфраструктура и благоустрояване. През този мандат той отново е зам.-председател на Общинския съвет, освен това е и председател на постоянната комисия по евроинтеграция и интеграция на малцинствата. За реализация на основните си приоритети смята да използва не само работата си като общински съветник, но и работата си в неправителствените организации, за една от които - „Амалипе“, той се явява и един от съоснователите. Именно чрез НПО-тата Андрей Илиев смята, че може да се оказва най-ефективен натиск върху местната власт. Той иска от думи да се премине вече към реализацията на реални проекти за изграждане на инфраструктура, за повишаване на квалификацията на безработните и за разкриване на нови работни места. Възможности за това има. Самият той има вече натрупан опит в реализацията на няколко подобни проекта, като например проект за извеждане на ромските деца от крайните квартали до училище преди години.

Освен че е натрупал личен опит, Андрей Илиев е имал възможност да се запознае и с американския опит за интеграция на малцинствата в обществото. Такъв успя да почерпи преди малко повече от една година, когато в качеството му на зам.областен управител беше утвърден като единствен представител на България за участие в международна програма за лидери в САЩ. Там заедно с още 19 представители от различни страни на света е обучаван как се създават политики, идеи и програми за работа в полза на хората от крайните квартали. От видяното и наученото най-силно са го впечатлили демократичността и балансът на институциите при вземането на решения по посочените проблеми. По време на двадесетдневния си престой в САЩ е имал възможност да разговаря със сенатори, с кметове и съветници и е възхитен от прозрачността, която е наложена там при харченето на обществените средства. Впечатлил се е и от устройството на виетнамските комуни като модел за взаимопомощ и смята, че те могат да се приложат в кварталите и у нас, но само при ангажимент и съпричастие и от страна на местната власт. „Видяното и наученото в САЩ ме зареди с ентусиазъм да започна отново работа и с неправителствените организации, и в местния Общински съвет, където бих могъл да бъда полезен и с връзките си, които имам от времето, когато бях зам. областен управител“, казва Илиев. Не оставя на втори план и диалога. Смята, че с кмета на общината инж. Емануил Манолов поддържат добър тон на разбирателство и конструктивност. Андрей Илиев високо цени и останалите си колеги в местния парламент като казва, че в този му състав той е особено добре конструиран. „Всички колеги са все хора с високо образование и сами по себе си много добри професионалисти в областта, в която се реализират. И с опит в политиката. Затова от този общински съвет може да се изисква и да се очаква особено добра работа“, твърди още той.

  Дълги години Андрей живее в хармония със съпругата си Елза и двете им деца - 17-годишния Емил и петокласничката Искра в с.Стамболово. Съпругата му е много грижовна, а животът на село му допада, подкупва го със спокойствието и с чистата природа. Той е привърженик на домашно отгледаните и приготвени храни. Обича да пътува, но от всички пътувания казва, че най му допадат завръщанията у дома, защото според него камъкът си тежи на мястото. Вероятно затова той единствен от всичките си роднини, заминали отдавна на Запад, е все още тук. И смята тук да остане. Любимият му девиз е „Напред и все напред!“. Иска децата му да израснат като добри прагматици. Един философ - има предвид себе си, в семейството стигал. Но дъщеричката му не смята същото. Тя, макар и едва в пети клас, вече е оформен лидер и мечтае, като порасне, един ден и тя да стане зам.областен управител.

 

 

 

Прочетена 1549 пъти

20 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.