Вторник, 08 Март 2016 15:56

Съветниците - Доайенът в местния парламент инж. Дончо Дончев от БСП се радва на три дъщери и пет внуци

  Доайенът в местния парламент в Павликени инж. Дончо Дончев е общински съветник вече пети мандат. Той има впечатляваща политическа кариера - от 1995 година до днес е председател на Общинския съвет на БСП. Бил е два мандата председател и на Общинския съвет, а този мандат е един от тримата зам.-председатели. Дълги години е бил и председател на постоянната комисия по приватизация и следприватизационен контрол при Общинския съвет. Дългогодишен зам.-директор на машиностроителното предприятие „Метарем“ в Павликени.

  Роден е през 1950г. в Павликени. Има висше инженерно образование от ТУ-Русе, специалност селскостопански машини. Целият му трудов стаж от 1 август 1975г. до преди няколко месеца, когато се пенсионира, преминава в павликенското предприятие „Метарем“. Семеен, с три дъщери, 2 внуци и 3 внучки.

  Става член на БКП през 1981г. Твърди, че още тогава е прегърнал идеята за социализма и социалната справедливост и досега полага усилия с действията и решенията си да я осъществява. „И партийната, и професионалната си работа съм подчинявал винаги на интересите на общината“, казва инж. Дончев. Той изрежда най-значимите решения, които е обсъждал и взел Общинският съвет и които са допринесли за благоприятното развитие на града. На първо място е решението градът да се газифицира. Това става по време на кметуването на инж. Венцислав Иванов и инж. Стефан Стефанов. Днес всички обществени сгради са газифицирани и още десетки семейства ползват удобствата на синьото гориво. По време на кметуването на инж. Ангел Генов беше взето решение за организирано сметоизвозване от всички населени места в общината. „Тогава много се дебатира в Общинския съвет на кого да се повери тази дейност – на външен изпълнител или на общинското предприятие БКД. Надделя решението за общинското предприятие и днес се виждат ползите от това решение“, категоричен е инж. Дончев. Друга много важна роля на Общинския съвет е запазването на общинската болница.  „Преди години имаше много трудни моменти, вероятността за нейното закриване беше реална, спомня си днес Дончо Дончев. Но благодарение намесата на общината тази опасност беше преодоляна. Почти всяка година с решение на Общинския съвет се отпускаха средства на медицинското заведение. Общината даде 250 000лв. и преди година беше закупен толкова необходимият скенер. Благодарение и на правилно подбрания и назначен пак от Общинския съвет ръководител, д-р Ренета Кръстева, днес павликенската болница ликвидира вече натрупания преди години огромен дълг към кредиторите си и дори вече е на печалба. Училищата и детските градини са санирани, сега се санира и болницата, направи се канализация и пречиствателна станция, започна първият етап от подмяната на водопроводната мрежа в Павликени”, изрежда другите по-мащабни проекти с „благословията“ на Общинския съвет инж. Дончев. 

  „Имало е и по-остри политически противопоставяния в работата на Общинския съвет, особено през първите години от демократичните промени. Но с диалог и яснота, с добри аргуметнации и откритост в работата между кметовете и общинските съветници винаги е намиран добрият тон и правилното решение, заявява Дончо Дончев. Не успяхме да привлечем големи инвеститори в общината, но за това си има обективни причини – липсата на добра инфраструктура и добре подготвени професионални кадри. Нужно е да се подобри професионалното обучение на децата в страната, да се стабилизират професионалните училища, за да подготвят нужните кадри за бизнеса, а по отношение на инфраструктурата сега надежди се възлагат на автомагистрала „Хемус“, която за наше щастие ще мине съвсем наблизо до Павликени“.

  Като дългогодишен председател на Общинския съвет на БСП инж. Дончев смята, че общинската партийна структура се намира в добро организационно състояние – има 431 членове, а младежката организация – 22 членове. Резултатите от последните избори за местна власт са още по-добри: „Имаме 11 кметове, издигнати или подкрепени от БСП, и 10 общински съветници”, доволен е партийният лидер. Най-голямата му гордост обаче е общинският кмет инж. Емануил Манолов. „Вече втори мандат той доказва с делата си, че е бил най-правилният избор, който сме вземали, коментира Дончо Дончев. Именно с тази своя политика – да издига за кандидати за кметове и общински съветници хора, които наистина могат да вършат добра работа за развитието на населените места, БСП печели изборите в общината“, твърди още той.

  Вече като пенсионер Дончо Дончев има намерение да се отдаде на отдавна забравените любими занимания в големия семеен двор – на грижите за лозето и малката овощна градина. Мечтае да си закупи нова гумена лодка и да прекарва още повече часове сред тишината и слънцето в язовир „Ал. Стамболийски“. Бил е и ловец, но поради рязкото намаляване на дивеча се отказал от това хоби. Сега обича да лови на плувка шарани и „каквото друго клъвне“ на язовира. Ще има повече време и за любимите внуци, за които вече е направил цял детски кът, дори и басейн, в двора на семейната къща в Павликени. Макар двете му дъщери да живеят в София, по празниците всички се събират заедно – общо 13 души. Приготвянето на скарата за гощавката поема той. 

 

Прочетена 956 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.