Вторник, 08 Март 2016 15:52

Историческият музей представи най-ценните археологически находки от миналото лято

  Любопитни находки от археологическото лято на 2015 г. показаха в Историческия музей в изложба, посветена на празника на българските археолози. 

  Проучванията започнаха през юни, когато бяха извършени спасителни проучвания на улиците „Васил Недков”, „Дунав” и „Раковски” във връзка с подмяната на канализационните тръби на града. В резултат на изследванията бяха проучени единадесет пещи, кладенец и сграда от II – III в. сл. Хр. „Всички тези структури са част от производствен център за керамични изделия, за който предполага още през 50-те години на ХХ в. археологът с най-голям принос в изучаването на античното минало на Павликенския край – Богдан Султов“, припомня Калин Чакъров, археолог в Исторически музей – Павликени.

  През месец юли за втори път, след 35-годишно прекъсване, бяха проведени редовни разкопки на Античния керамичен център край Павликени. Студенти, завършили втори курс на специалност „Археология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, и млади хора от Павликени, ръководени от Калин Чакъров (археолог в павликенския музей) и доц. д-р Олег Александров (ръководител на катедра „Археология” във ВТУ и на студентската практика), участваха в проучването на опожарени от древни катаклизми сгради от римската вила. Местата на тези разрушения станаха известни благодарение на сканирането на земната повърхност с геофизическа апаратура, извършено от специалистите от Минно-геоложкия университет.

  След повече от тридесет години на Античния керамичен център бе направено отново аерофотозаснемане. Тези снимки също са показани в изложбата.

  Експозицията представя и резултатите от издирванията по близо 50-километровата отсечка от автомагистрала „Хемус”, която засяга община Павликени. По тази отсечка работиха Кръстю Чукалев и Надежда Кечева от Националния археологически институт с музей към БАН, специалисти от Регионалния исторически музей във В. Търново и от музея в Павликени. Те регистрираха над тридесет обекта от Античността и Средновековието, които трябва да бъдат проучени преди да започне строителството.

  В края на 2015-та Исторически музей–Павликени прибра в двора си ценни за античната историята на Павликенския край каменни паметници от с. Върбовка. За това съдействаха Общината и нейните структури, както и кметство с. Върбовка. Експонатите също бяха част от изложбата.

  Откриването на археологическата изложба уважиха множество граждани и гости на града. Сред тях бяха председателят на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, зам.-кметът инж. Анастасия Вачева, кметът на с. Караисен Стефан Николов и други общественици. На празника бяха и редица археолози: проф. Борис Борисов – преподавател в катедра „Археология” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, част от екипа, провел спасителните разкопки в Павликени: д-р Жулиета Гюлева, докторант Пламен Дойчев, магистърът по археология Станислав Марчовски.

  Студентите, за които практиката по археология на Античния керамичен център е останала незабравим спомен, имаха възможност да видят обобщени резултатите от тяхната работа и да разгледат вече почистените от следите на времето и изложени във витрините находки.

  Изложбата е на разположение на посетителите в следващите няколко месеца.

 

Прочетена 1431 пъти

14 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.