Вторник, 08 Март 2016 15:49

Най-младият пчелар в Мусина беше отличен за качествата на своя мед

  Най-младият пчелар в с.Мусина беше отличен на първо място в конкурса за най-вкусен мед от последната реколта. Своеобразната надпревара се организира всяка година от кметство Мусина навръх празника на пчеларите св. Харалампий.

  Пчеларството има многовековна традиция в Мусина. Вярва се, че местните хора се грижели за кошерите на царете Асен и Петър. До днес е жива традицията да се чества денят на св. Харалампий, покровител на пчеларите. Празникът бе възстановен от кметството след дългогодишно прекъсване и в него се включиха всички стопани в Мусина, които отглеждат пчели, както и десетки любители на меда. Специален гост и тази година бе кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който не пропусна да опита известното мусинско пчелно производство.

  Водосвет за здраве и берекет в църквата „Св. Параскева” отслужи архимандрит Георгий. Той освети меда на присъстващите пчелари. После празникът продължи в Клуба на пенсионера, където стопаните наредиха бурканчета с мед от последната реколта. Пчеларите тръпнеха в очакване оценяващите да опитат меда им и всеки твърдеше, че неговият е най-вкусен. Не беше лека задачата на журито, в което участваха кметът на Мусина Христо Иванов, най-възрастният пчелар в селото Константин Моновски и бижутерът Константин Костов. На трето място те поставиха меда на Кръстина Иванова, а на второ – този на Мариана Димитрова. Първата награда бе присъдена на Аврам Дучев - най-младия пчелар, който участва в конкурса и гледа пчели в Мусина. Тримата получиха сребърни медальони с красиви пеперуди.

  След като приключи конкурсът, присъстващите се почерпиха с греяна ракия с мед и пити.

 

Прочетена 1499 пъти

17 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.