Събота, 27 Февруари 2016 15:44

Приеха общинския бюджет от 14 470 048 лева

Местните данъци остават непроменени, строителство и ремонт за над 15 млн. лева

 

  След оживен дебат и направени десетки предложения от постоянните комисии, на заседанието си в края на януари общинските съветници приеха бюджет 2016 за община Павликени. Той е в размер на 14 470 048 лева. Сред приоритетите при изпълнението на бюджета се посочва запазването на финансовата стабилност на общината, продължаване политиката на оптимално използване възможностите за европейско финансиране през новия програмен период за модернизация и развитие на техническата инфраструктура и градската среда. Ще продължи и благоустрояването на уличната мрежа, зелените площи, пешеходните зони, детските площадки в Павликени и останалите 19 населени места от общината. 

  През 2016г. се запазват данъчните ставки на местните данъци – патентен данък, данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства, туристически данък и други. Приходите от местните данъци и такси ще представляват 30 на сто от всички приходи в общинската хазна. Едно от най-големите пера на местните приходи е такса „Битови отпадъци“, планираната сума от тях тази година е в размер на 1 178 113 лева. 

  Най-голяма част, общо 36 на сто от приходната част на общинския бюджет, по традиция ще отиде за поддържане на образованието в общината. За благоустрояване ще отидат 16 на сто от средствата, за социални грижи – 11 на сто, за развитието на културата – 9 на сто, за поддръжка на общите държавни служби – 15 на сто, за здравеопазване – 5 на сто, и др. Годишната задача за обектите за капиталово строителство, основен ремонт и придобиване на дълготрайни материални активи в община Павликени за 2016 година е в размер на близо 15 млн. лева. От тях 579 900 лева са целева субсидия, около 466 000 лева – собствени бюджетни средства, останалите – предимно от европроекти.

  По време на дебата кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов нарече целите, посочени в бюджета, като отговорни, но реално изпълними. Бяха приети доста предложения за промени, направени от общинските съветници по време на обсъжданията на бюджета в постоянните комисии. Общинските съветници настояваха за по-рационално използване на общинската собственост, както и предимно за промени във финансирането на спорта в полза на някои селски спортни клубове, за пренасочване на средства за решаване на наболели благоустройствени проблеми в някои села от общината, за читалищата, за ремонт на централния площад, градския стадион и водопреносната мрежа в Бяла черква и др.   „Общинската администрация също знае за тези проблеми и подготвяме нужните проекти и за тях, заяви кметът инж. Манолов в отговор на тези искания. Ние също смятаме, че те трябва да стоят приоритетно в дневния ред на нашите грижи, но изчакваме отварянето на подходящи европейски програми, за да кандидатстваме по тях за финансиране“, обобщи той.

 

Прочетена 1063 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.