Сряда, 20 Януари 2016 15:53

Павликени и Полски Тръмбеш създават Местна инициативна група

Местна инициативна група ще бъде създадена между общините Павликени и Полски Тръмбеш. Вече преминаха подготвителната среща за създаване на МИГ-а, както и предварителна информационна среща за определяне на партньорите.

В МИГ-а влизат и местните производители - фирмите „Екзотика“ ЕООД и „Интеграл-ПТ“ ООД, както и Регионалният фермерски съюз от Павликени като представител на гражданското общество.

По подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. ще бъде търсено финансиране за функционирането на групата. На свой ред МИГ-ът ще може да кандидатства за финансиране от ПРСР за свои проекти, както и за провеждането на поредица от информационни и обучителни събития за потенциалните бенефициенти на МИГ.

Още при първоначалната среща в Павликени двамата кметове инж. Емануил Манолов и Георги Чакъров споделиха удовлетвореността си от постигнатото споразумение за съвместна работа и изразиха готовност да споделят опита на двете общини в подготовката на успешни проекти и в усвояването на европейски пари в полза на местната общност.

Местните инициативни групи се създават за разработването и прилагането на стратегии за местно развитие. Те включват публични, бизнес и граждански организации, действащи на дадена територия. МИГ обединява местните действащи лица около споделени идеи за развитие, засилва диалога и сътрудничеството в селските райони.

„Местните инициативни групи се създават по ПРСР с цел увеличение на добавената стойност от земеделие, създаване на работни места и спиране на обезлюдяването в селските райони, въвеждането на иновации чрез разработването на местни проекти. Това е в резултат на осъзната необходимост средствата да се отпускат по проекти, генерирани чрез идеи на местната общност“, каза инж. Емануил Манолов по време на подготвителната среща.

 

Прочетена 1946 пъти

18 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.