Сряда, 20 Януари 2016 14:57

2016 година – кога, къде, какво

Над 100 събития в културния календар на Община Павликени през тази година

 

  Над 100 събития ще организират Общината и културните институции в Павликени и останалите населени места в общината. Богатият културен календар беше приет на последната сесия на Общинския съвет.

  Наред със събития, които вече станаха емблема за Павликени като Празникът на яйцето и певческия конкурс „Нека да е лято!“, календарът отразява и национални чествания и инициативи.

  Още от януари започват честванията на народните обичаи. На 6-ти отново беше хвърлен кръстът в термалните води на хотел „Бора“. Ден по-късно самодейците от НЧ „Добра надежда-1896“ в с.Караисен отбелязаха обичая Иванови влачуги като окъпаха на селската чешма „младоженци“ от селото.

  Във всички селища на общината традиционно се отбелязва и Бабинден, а самодейните състави отправят поздрави за празника към здравните работници.

  Трифон Зарезан е следващият народен празник, който ще бъде отбелязан подобаващо. На 19 февруари ще бъде почетена годишнината от обесването на Васил Левски. Учениците от град Павликени ще поднесат цветя пред морената на Апостола.

  Читалищата от всички населени места в общината ще представят своята художествена самодейност на празника си – 1 март. Националният празник 3 март отново ще бъде отбелязан с официална церемония на площад „Свобода“. 

  Парад на маските за Сирни Заговезни е атрактивният обичай за празника в град Бяла черква. Тази година карнавалът ще се състои на 13 февруари на площад „10 май“. На 18 март ЦДГ „Атанас Неделчев“ във възрожденския град ще отбележи патронния си празник. 

  Тодоровден беше възстановен в Павликени през миналата година. За 2016г. атрактивните кушии отново ще бъдат организирани в града. Те ще бъдат на датата по стар стил – 2 април. По нов стил ще празнуват останалите селища, а атрактивни ще бъдат празниците в селата Бутово, Върбовка и Недан.

  На 8 април с помощта на център „Амалипе“ ще бъде отбелязан Международният ден на ромите.

  Вторият пенсионерски събор под надслов „Българийо, за тебе пеем, за тебе стихове редим“, който включва рецитал на собствена поезия от възрастните хора, ще бъде на 16 април. Организатори са Общинското дружество на пенсионерите и Пенсионерски клуб „Романтика“.

  Премиерата на новото си драматично заглавие е заложил за месец април Любителският театрален колектив при НЧ „Братство-1884“. След успешните постановки на „Милионерът“, „Балкански аристократи“ и „Госпожа министершата“ в последните години отново очакваме впечатляваща игра от нашите самодейци.

  Празникът на яйцето ще бъде на 23 април тази година. Причината за промяната в датата е християнският празник Великден, който се пада на 1 май. Седмица по-рано Павликени отново ще се весели и ще почете „началото на всичко във Вселената“ – яйцето. На площад „Свобода“ отново ще има пъстър празник с разнообразни изпълнения и концерт.

  На 2 май в парк „Славееви гори“ земеделците от цялата страна и жителите на град Бяла черква ще почетат 90-та годишнина от смъртта на Цанко Церковски.

  Още една годишнина – 71-та от края на Втората световна война, ще бъде отбелязана в Павликени. Среща с фронтоваци и поднасяне на венец на паметника на героите е предвидено за 9 май. 

  40 години град Бяла черква ще бъде честван на 10 и 11 май. Събитието се организира съвместно от кметството, Историческия музей, Народно читалище „Бачо Киро-1896“ и ОУ „Бачо Киро“ в града. То съвпада и със 140 години от Априлското въстание, 40 години от откриването на Историческия музей и 40 години от построяването на паметника на Бачо Киро.

  Годишнината от Априлското въстание ще бъде отбелязана и в селата Мусина и Михалци.

  Четвъртият фолклорен фестивал на хумористичната народна песен „Хуморът в народното творчество“ ще се проведе на 14 май в с.Дъскот.

  Музеите в Павликени и в Бяла черква отварят вратите си за Международния ден на музеите на 18 май. На следващия ден в с.Върбовка ще бъде почетена 149-та годишнина от битката на четата на Филип Тотю в местността Косматица.

  Призовете за учител и директор на годината отново ще бъдат връчени на тържествена церемония в Павликени в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. 

  Своя фолклорен събор „Долна Липница – китка в пролетен ден“ ще организират в селото за втори път на 25 май.

  Шестият национален детски фестивал „Като звездите“ за децата с таланти от социалните заведения ще се проведе в края на м.май. Той по традиция е под патронажа на вицепрезидента на Р България г-жа Маргарита Попова.

  В Зоокът Павликени ще се празнува Денят на детето. На 1 юни покрай клетките на животните ще е пъстро, весело и забавно в чест на най-малките жители на града. Същият ден в залата на НЧ „Братство-1884“ се открива изложбата „Дивото“ с фотографиите, които са отличени в пленера на Българската фотографска академия. За четвърта година в Павликени ще се състои и фотопленерът „Павликенският край и неговите хора“, посветен на 73-та годишнина на античния и вечен град. Изложбата с фотографиите ще бъде открита на 20 юни и ще постави началото на празничната седмица в Павликени.

  Денят на Ботев и загиналите за свободата на България на 2 юни ще бъде почетен с официална церемония и заря. 

  XXI Фолклорен фестивал „Павликени“ вече се провежда на площада в града. На 5 и 6 юни самодейни състави ще се включат в надпяването и надиграването.

  Конкурсът за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято!“ ще се проведе на 24 и 25 юли. Съвсем скоро ще бъдат обявени имената на членовете на журито, а дали победителите от Павликени отново ще оберат първите места във всички телевизионни формати, предстои да видим.

  Празникът на град Павликени – 29 юни, тази година се пада в сряда. Тогава ще бъде връчен плакетът със званието „Почетен гражданин на град Павликени“.

През юни в с.Горна Липница предстои Третият фолклорен празник „Под липите на Горна Липница“.

Павликени отново ще посрещне художници с международна известност за традиционната вече арт резиденция. Тя се провежда в първата седмица на месец юли и завършва с впечатляваща изложба с нарисуваното от гостите.

  Фолклорния празник „Света Неделя“ и своя празник ще организират на 2 юли в с.Недан.

  И в с.Караисен отбелязват въстаническите чети. 148 години от първото сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността Вехтите лозя е на 18 юли. Същия ден в Павликени ще бъдат поднесени цветя по повод 179 години от рождението на Васил Левски. През юли и в с.Горна Липница ще си спомнят за историческото минало в съвместна инициатива на кметството и читалището. В селото отново ще се проведе Арт резиденцията „Старото училище“ през август.

  Летният празник в с.Росица е на 7 август.

  Среща на фолклорните групи от общината под надслов „С песен край Росица“ организират НЧ „Надежда-1872“ в с.Лесичери през август.

  На 10 септември в с.Паскалевец ще бъде Четвъртият фолклорен събор „На мегдана“.

  Престижният международен фотосалон „Музика в обектива“ ще завърши с изложба на отличените фотографии в Павликени. Откриването е навръх есенния празник – на 12 септември.

  Ритуалът „Златни сватби“ за двойките с 50- и 60-годишни бракове ще бъде през септември.

  Официална церемония за Деня на Независимостта също е предвидена през септември. 

  Възрастните хора в пенсионерските клубове ще отбележат своя празник на 1 октомври. „При баба на кафе“ се казва инициативата на ПК „Втора младост“ в с.Патреш. Там ще организират и „Нашите деца хубави“ – фестивал на детското изкуство. Датата е 12 ноември.

  Денят на благодарността, когато се награждават благодетелите на с.Върбовка, ще събере жителите на 17 ноември. 

  Община Павликени ще отбележи и Деня на народните будители и Международния ден на хората с увреждания, записано е още в културния календар. Всички останали християнски и официални празници ще бъдат отбелязани според обичаите и протокола.

  Редица годишнини ще бъдат чествани в следващите 12 месеца. Още през март ЦДГ „Осми март“ ще поздрави родители и възпитаници по повод 65 години от създаването си.

  На 7 април Детската ясла –Павликени навършва 40 години. 

  160 години от създаването на ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ се навършват на 11 май. Пет дни по-късно 40 години от създаването си ще празнува и ЦДГ „Цветни мечти“ в с.Върбовка.

  В деня на Св.Св.Кирил и Методий – 11 май, 120 години ще навърши НЧ „Добра надежда-1896“ в с.Караисен. 139 години пък ще отбележи НЧ „Зора-1881“ в с.Стамболово на 2 юли. Пак там същия ден ще бъде чествана и 139-та годишнина от освобождението на селището от турско робство.

  180 години се навършват и от създаването на църквата в с.Михалци. Честването е обявено за 15 август. Читалището в с.Вишовград „Ради Фичев-1896“ става на 120 години през септември.

  60 години от откриването на къща музей „Цанко Церковски“ в Бяла черква ще се честват на 14-16 октомври.

  95 години от основаването на ПГАТ „Цанко Церковски“ се навършват на 14 октомври. Ден по-късно в с.Недан Пенсионерски клуб „Ехо от младостта“ празнува 35 години от откриването си. На 35 години става и пенсионерският клуб в с.Караисен, които ще празнуват през декември.

  В деня на Свети Димитър ще бъде празникът по повод 150 години от построяването на едноименната църква в град Бяла черква.

  Също през октомври НЧ „Надежда-1886“ навършва 130 години.

  Със свои постоянни изложби ще се отчетат всички музеи в общината.

 

  Датите на събитията може да търпят промяна. За актуалния календар проверете в сайта на Община Павликени.

 

Прочетена 3988 пъти

16 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.