Понеделник, 17 Декември 2012 21:35

На отчетно-изборно събрание избраха новото настоятелство на НЧ „Братство-1884”

  Петър Петров ще е председател на настоятелството на Народно читалище „Братство-1884” през следващия тригодишен мандат. Новият състав на ръководния орган беше гласуван на отчетно-изборното събрание, което се проведе на 26 ноември.
  Общинският съветник и зам.-председател на местния парламент има в биографията си два мандата като председател на настоятелството.
  Три нови имена има в 7-членното настоятелство. Освен самия Петров, това са общинските съветници Милка Христова – председател на РПК-Павликени и д-р Пламен Латев – управител на МЦ „Медиана”. И в новия мандат членове на ръководството остават секретарят на читалището Дарина Митева, досегашният председател и зам.-кмет инж.Венцислав Иванов, кметът инж.Емануил Манолов и инж. Владка Сърбова.
  Новата проверителна комисия е в състав: председател – Тодор Тодоров и членове Красимира Енева и Красимира Лазарова.
  По време на събранието беше приет и отчетния доклад на секретаря за периода ноември 2009 – октомври 2012г. Близо 40 минути Дарина Митева изброява постигнатото от школите, художествените колективи и техните ръководители, както и участията в различни фестивали и конкурси, където през изминалите години НЧ „Братство-1884” неизменно трупаше овации.
  „Изминаха три трудни години, в които държавната субсидия за читалищата бе драстично намалена, но пък Община Павликени и Общинският съвет ни помагаха във всеки един момент, благодарение на което ние успявахме там, където преди не смеехме да мечтаем. Днес ние сме общностен център с възможности за културни, информационни, социални и граждански функции”, каза в своя отчет Дарина Митева.

Основни акценти от доклада
  Читалищното настоятелство е провело 19 заседания през отчетния период, на които са приети проектобюджетите за 2010, 2011 и 2012 година, нов Правилник за вътрешния трудов ред, Правилник за работата на Музикалната школа.
  Читалището беше домакин на различни организации, всички детски градини, училища, кооперации, партии, неправителствени организиции и съдейства при всички мащабни събития в Павликени.
  Богат и разнообразен беше културният календар на читалището през изминалите три години. Организирани са множество литературни салони, в които гостуваха известни автори.
  Едно от най-крупните мероприятия, организирани от читалището, е фолклорният празник „Павликени”, който от XV-тото си издание се провежда вече на сцената на Античния керамичен център. В XVII-то си издание тази година празникът прерасна във фестивал.
  Читалището беше домакин на концертите на трио „Балалайка”, организиран от Руския културен център, на Маргарита Хранова, на Георги Христов при откриването на обновения площад. Организирана беше среща с актьорите от сериала „Стъклен дом” Красимир Ранков, Стефка Янорова и Яна Маринова. Много гостуващи театрални постановки радваха павликенчани през изминалите години.
  През 2010 – 2012г. в читалищната библиотека са постъпили 1 106 нови документа като в края на отчетния период фондът наброява 69 248 тома.
  Регистрирани са общо 28 800 посещения. Читателите също са увеличени до1028 за деветмесечието на 2012г. Електронният каталог на библиотеката е достъпен за всички читатели чрез интернет.
  Увеличава се броят на посетителите в интернет центъра на читалището  - 630 през 2010г., 1 436 през 2011г. и 2 178 до момента за 2012г.
  През отчетния период Музикалната школа с преподаватели Валентина Русанова, Лидия Йорданова, Цветомира Василева, Симомира Атанасова и Александър Михайлов обучаваше деца в изучаване на следните инструменти: пиано, акордеон, синтезатор, флейта, както и народно пеене.
  Всяка година класът по рисуване с ръководител Мартин Петров правеше между 10 и 15 самостоятелни изложби. След проведената подготовка от ръководителя си, 6 деца успешно продължиха обучението си в Национална гимназия по приложни изкуства в Трявна. Особена гордост е постижението на Георги Русев от ОУ „Свети Климент Охридски”, завоювал Първо място в Петия национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов” в Казанлък през 2011г.
  През 2010 – 2011г. Детски танцов състав „Изворче” бе с ръководител Стелиан Кънчев и корепетитор Борислав Димитров, а от септември 2011г. начело е хореографът Петя Петрова. Съставът спечели първо място в Националния конкурс „Фолклорна броеница” през 2012 г.
  От есента на 2011 г. клас „Народно пеене” прерасна в Детски народен хор „Изворче” с ръководител Виолета Петрова. През март тази година в град Русе на Пети национален фолклорен конкурс децата бяха класирани на второ място. В националния събор надпяване „Авлига пее” на името на Мита Стойчева в с. Обединение хорът получи също второ място за представянето си.
  В женската фолклорна група участие вземат 10 изпълнителки. В репертоара им присъстват предимно песни от Северняшката фолклорна област. През 2010 – 2011г. ръководители на хора бяха Илиян Демерджиев и Спас Лазаров. От този сезон ръководители са Цветомира Василева и Борислав Димитров. При участието си в Националния събор надпяване „Авлига пее” през 2011г. групата се класира на второ място при певческите колективи, а през 2012г. завоюваха първо място. Заедно с оркестър „Извор” те са част от всяко значимо мероприятие в града.
  Народен оркестър „Извор” съществува вече 23 години, през които в него са свирили редица музиканти. В момента той е в състав гайда, кавал, акордеон, битов тъпан и синтезатор.
  През август 2011г. оркестърът участва в Първи национален фестивал „Фолклорен извор” в с. Царевец. Спечелиха Първа награда и златен медал в съревнование със стотици участници от цялата страна. Следствие на това бяха и съвместните записи с Гуна Иванова в професионално студио. През тази година в същия фестивал оркестърът отново завоюва Първо място и получи поканата на Юлия Цанкова за участие в авторското й предаване по програма „Хоризонт” на БНР.
  На 20 октомври 2012г. оркестърът и солистките бяха поканени за участие в най-стойностното телевизионно предаване за фолклор „Иде нашенската музика” на БНТ.
  През новия творчески сезон в Музикалната школа бе назначена Цветомира Василева, която е завършила народно пеене в Академията за музикално и танцово изкуство гр. Пловдив. Тя работи индивидуално с деца от Клас „Народно пеене” и е солистка на оркестъра заедно са Мая Страшилова.
  През творческия сезон 2009 – 2010 г. самодейният театрален състав бе изправен пред сериозно предизвикателство с адаптацията на класическото произведение на Любен Каравелов “Българи от старо време”.
  Павликени не помнеше опашка за билети и правостоящи зрители през последните 10-15 години и нестихващи овации от изправилата се на крака публика. Следващото предизвикателство бе адаптацията на “Службогонци” от Иван Вазов.
  През този сезон Самодейният театрален колектив изигра пиесата на Николай Люцканов „Дядо Матей преброява звездите”, която представиха на павликенската публика в три спектакъла и гостуваха в Бяла черква и в селата Горна Липница и Градище.
  След предварителен подбор на журито терупата беше одобрена за участие в Международния театрален фестивал „ Кръстьо Пишурка” Лом 2012, откъдето се завърнахме с първа награда за поддържаща мъжка роля на Борислав Борисов. Вече 5 години в деня на премиерата хората чакат на опашка за билети. Отплатата за театралите са продължителните овации от изправилата се на крака публика.
  През изминалия сезон бе сформирана детска театрална студиа с ученици от ОУ „Свети Климент Охридски”. С тях направихме кратка драматизация по приказката на Шарл Перо „Червената шапчица”.
  В края на своя отчет секретаря Дарина Митева отбеляза, че „читалищната сграда е една от емблемите на нашия град, но без хората, които работят в нея, без самодейците, които отделят от времето си зиме и лете, читалището е само сграда, защото тези хора носят възрожденския дух и го превръщат в реални и обозрими неща, в събития от днешния ден, те палят искрата на творчеството, което носи талантливият българин, и му вдъхват доверие, че може и трябва да сподели таланта си с другите.”

Прочетена 1900 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.