Понеделник, 17 Декември 2012 21:28

Клубът по киокушин в Павликени вече четири години създава медалисти

Клубът по киокушин в Павликени Клубът по киокушин в Павликени Десиалава Колева

„Киокушин научава на дисциплина и развива
силни личности”, казва сенсей Росица Петрова

  „Ус!” – така поздравява всеки, който влезе в залата за тренировки по киокушин. Поздравът се използва, за да се покаже желание за тренировка, както и уважение към по-старшите и към ближния. Философията на този стил бойно изкуство е да възпитава самостоятелност и уважение у учениците си. В Павликени клубът съществува от четири години, през които членовете му усъвършенстват своите умения и вземат участие в редица състезания, на които се борят наравно с представителите на големите клубове.
  Със златен и сребърен медал се върнаха състезателите от последното републиканско първенство. За тънкостите на този стил бойно изкуство ни разказаха треньорите сенсей Росица Петрова и сенпай Боян Ангелов.
„Бойното изкуство много помага за развитието на децата. Научава ги на дисциплина, научава ги сами да ръководят живота си и да имат своя цел. Научава ги не само да се бият, а и да развиват мисловната си дейност, те израстват като личности и се запознават с много хора”, обясни сенсей Росица Петрова.
  Масутацу Ояма поставя началото на киокушин през 1945г., две години по-късно е открита и първата тренировъчна зала, наричана доджо. Това е един от най-твърдите стилове, при който е характерен фул контактът. Трениращите израстват в различни степени, като при преминаването на всяка от тях получават специален колан. Започва се с бял, а за следващите се полагат изпити. Трябва да се преминат десет степени, за да се достигне до черен колан. При бойното изкуство от изключителна важност е уважението към по-старшите, то трябва да се демонстрира още с влизането в залата.
  В Павликени между 20 и 30 души вземат участие в тренировките, които се провеждат четири пъти седмично във физкултурния салон на Детския комплекс. Хора на всякаква възраст могат да тренират киокушин, най-малкият каратист е петгодишен. Случвало се е дори цяло семейство да членува в клуба. Треньорите учат децата не просто да се бият, а да уважават ближния. Те държат техните ученици да се справят добре и с училищните занимания.
  „Много е важно един треньор да е приятел с децата. Не може да показваш неуважение към тях. Както треньорът се държи с децата, така и те се държат с него. В същото време трябва и да сме строги, иначе ти се качват на главата. Важно е да се разбираме и да показваме уважение, да има не само наказания, но и похвали”, каза сенсей Росица Петрова.
  По време на тренировка в залата се усеща дисциплинираността на каратистите и респектът, който изпитват към своите треньори. Трениращите имат амбицията да стават все по-добри и полагат необходимите усилия за това. Дори студът в залата през зимните месеци не ги спира да упражняват киокушин. През лятото клубът посещава лагер, организиран от Българската национална федерация по карате, където трениращите имат възможност да се срещнат с каратисти от други градове и от чужбина. Клубът взема участие във всички състезания, провеждани в страната. На специално табло в залата са подредени многото грамоти и награди, които са спечелили.
  „Когато постигам успехи в това, сякаш наистина съм постигнала нещо голямо”, каза Йоана Кирилова - носител на златен медал от републиканското първенство в категория 11-12г. до 40кг. Тереза Давидова, която извоюва сребърния медал в същия турнир, е състезателката с участия в най-много първенства.
  „Киокушин” се ползва единствено за самоотбрана и за защита на по-слабия. Един каратист, който е осъзнал смисъла на бойното изкуство, никога не прилага насилие”, каза сенпай Боян Ангелов в края на разговора ни.
  Още две състезания предстоят на отбора до края на годината. Пожелаваме им успешно представяне!

***Тренировките се провеждат в Детския комплекс четири вечери седмично.

Десислава Колева

Прочетена 3491 пъти

12 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.