Неделя, 08 Ноември 2015 19:10

Проект на Клуба за ООН при СОУ „Бачо Киро“ ще обучава децата на правата на човека

Започна изпълнението на проекта „Заедно да посрещнем предизвикателствата пред света”, финансиран от “Работилница за граждански инициативи” по програма “Дъга” 2015-2017, с финансовата подкрепа на фондация “Велукс”. Проектът се изпълнява от Дружество за Обединените нации в България и СОУ „Бачо Киро” - Павликени и ще продължи 18 месеца. Цел на проекта е да помогне на децата да разбират съвременния свят през призмата на правата на човека и да стимулира ангажимента им с дейности в собствения квартал, училище или общност. 

Дейностите се развиват с помощта на Клуба за ООН в СОУ „Бачо Киро” и ръководството на училището в няколко основни форми: обучения на млади обучители (15-18 годишни) за провеждане на занимания „връстници обучават връстници” при по-малките ученици; въвличане на родителите и учителите в лаборатории по права на човека за обсъждане на случаи и предприемане на действия; събуждане на креативността на децата от двете възрастови групи чрез работилници за социални инициативи, в които могат да се включат и представители на родителите и децата. Накрая ще се изработи наръчник за провеждане на изпитани по време на проекта по-нови форми на образование по права на човека, който ще се разпространи в националната мрежа от ученически клубове за ООН. 

За представяне на проекта пред обществеността на Павликени се проведе информационна среща, по време на която на присъстващите бяха раздадени информационни материали и публикации, свързани с темата на проекта, включително с проблема за бежанците. Представителка на Дружеството за ООН в София разказа пред аудиторията историята на създаването на дружеството и основни моменти от неговата дейност. Ученичката Яна Дойнова разказа за дейността на павликенския Клуб за ООН при СОУ „Бачо Киро““, а учителката от същото училище и координатор на Клуба за ООН Милена Маринова представи новия проект. За предизвикателствата пред участниците в него говори ученикът Ванислав Николаев. 

 

Прочетена 767 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.