Четвъртък, 17 Април 2014 16:20

РУП Павликени е на трето място по разкриваемост на престъпленията в областта

  Районно управление на полицията в Павликени се нарежда на трето място в областта след Елена и Стражица по разкриваемост на престъпленията за 2013 година с резултат 75 на сто. В сравнение с 2012 година тук са регистрирани 47 престъпления по-малко, с което се затвърждава тенденцията от последните 3-4 години за леко намаление на престъпността.

  За криминогенната обстановка в общината и за възможностите на полицията да се справи с битовата престъпност говорим с началника на Районно управление на полицията главен инспектор Ивайло Христов. Той е нагледен, много показателен пример за възможностите на един млад човек да израства на работното си място. Както самият той се изразява на шега – също както в японските корпорации. Христов постъпва на работа като полицай в тогавашното РПУ в Павликени преди 19 години като редови полицай, след като е завършил Средно сержантско жп училище в Горна Оряховица. Работи в криминална полиция отначало на сержантска, а после и на офицерска длъжност. През това време завършва и висше образование – психология във ВТУ, а по-късно защитава и магистърска степен по социална психология. Бил е на обмяна на опит в Германия и смята, че германските му колеги не са подготвени професионално по-добре от българските полицаи. Но при тях задължително всеки започва като редови полицай и ако иска да се развива кариерно, трябва да премине последователно през всички етапи на професионалната йерархия. Ивайло Христов е началник на Районно управление на полицията в Павликени от декември 2011 година.

- Господин Христов, каква е криминогенната обстановка в община Павликени, увеличават ли се или намаляват престъпленията и кои са проблемите, които ви създават най-много главоболия?

-Най-голям дял в структурата на криминалната престъпност на територията на Районно управление на полицията в Павликени са кражбите. Традиционно заемат 60-65 на сто от общо извършените престъпления. За първите два месеца на тази година обаче забелязваме чувствителен спад на кражбите, почти с 50 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

-На какво се дължи това?

-На извършената от нас профилактична и издирвателска дейност през предходните три-четири години. Една част от крадците са в затвора и май вече само тогава можем да сме сигурни, че няма да крадат. 

-Смятате ли, че населението вярва на полицията?

-Да, смятам, че са повече хората, които вярват в полицията. Вярно е, че въпреки активната работа на нашите служители, не успяваме да разкрием всички престъпления и затова има и недоволни. Но нашето усърдие не намалява от това.

-Какво се промени в работата на служителите от Районно управление Павликени след като ръководството на МВР обяви като приоритет борбата с битовата престъпност? 

-Борбата с битовата престъпност при нас винаги е била приоритет, тъй като тази именно престъпност заема основен и най-голям дял в структурата на общата престъпност. Напоследък при нас бяха заети някои вакантни места и сега вече имаме възможност да насочваме повече служители в изведените като проблемни места, повече служители да работят и през нощта и на база анализи имаме възможност за една по-голяма гъвкавост. 

-Ще бъдат ли увеличени пунктовете за видеонаблюдение на територията на двете общини Павликени и Сухиндол, за които вие отговаряте?

-Има такива намерения, но това ще стане поетапно, защото е свързано с доста финансови средства. Разбира се, това е от правомощията на съответните общински администрации. Към днешна дата на територията на двете общини има около 15 действащи видеокамери, които са ни от голяма полза. Само в Павликени действат десет, и то от една-две години. Целта е да има такова наблюдение във всяко селище, но пак казвам – това е свързано със значителни средства. 

-Работите ли съвместно с местните частни охранителни фирми, смятате ли, че има потенциал в едно подобно взаимодействие?

-Моята оценка е, че досегашното ни взаимодействие с частните охранителни фирми е на добро ниво. На наша територия има общо 24 частни охранителни звена. Възможности за по-нататъшно разгръщане на потенциала на нашето съвместно противопоставяне на престъпността виждам в това от наша страна да изградим у техните служители полицейски тип на мислене.

-Засилвате ли контрола върху пунктовете за изкупуване на вторични суровини? Случвало ли се е оттам да връщате на собствениците им откраднати и предадени за скраб вещи?

-Проверките ни на изкупеното в пунктовете за вторични суровини са всекидневни. Периодично пък проверяваме водената от тях документация. През последните две седмици сме направили две проверки съвместно с РИОКОЗ. На територията на община Павликени има общо 5 пункта за вторични суровини – 3 в Павликени и по един в селата Недан и Караисен. Имаме случаи на върнати оттам на собствениците им вещи – предмети на престъпление, но почти във всички случаи те са били силно повредени. Знаем, че предимно се крадат предмети от черни и цветни метали и „последната им спирка“ са именно пунктовете за вторични суровини.

-Разхождат ли се наркодилъри около павликенските училища или все още оставаме надалеч от тази беда?

-Имаме сигнали за употреба на наркотични вещества от наши ученици и работим по тях. За съжаление, няма как да останем настрани от случващото се в големите градове. Лошото е, че много от младите хора не могат да се противопоставят на тази грозна „мода“. Наред с битовата престъпност като друг приоритет в нашата работа сме извели и борбата с употребата и разпространението на наркотични вещества. Имаме разработени и графици за присъствие в района на училищата в учебно време като форма на противопоставяне на присъствието там на дилъри и т.н. 

-Кои са характерните за павликенска територия икономически престъпления, с които се занимават вашите служители?

-При нас най-разпространени икономически престъпления са притежанието на акцизни стоки без бандерол – цигари, тютюн, алкохол, както и кражбата на електрическа енергия.

-Станаха ли местните водачи на МПС по-дисциплинирани през последните години или напротив? Какво сочи статистиката от КАТ?

-Нивото на наложените през 2013 година санкции на участниците в движението с МПС е леко завишено в сравнение с предходната 2012 година. Съставени са общо 3097 акта и фиша. Има увеличение и на възникналите пътно-транспортни произшествия. Няма убити, което е утешително, но почти двойно е увеличен броят на ранените. Затова искам да отправя апел към гражданите стриктно да спазват правилата за движение, да не управляват автомобил след употребата на алкохол, при преумора или ако метеорологичната обстановка не е подходяща, да отложат пътуването, ако не е крайно наложително. 

-Какво още бихте желали да внушите на гражданите на двете общини, с какви свои действия те биха допринесли за намаляване на престъпността?

-Гражданите също биха могли да допринесат със свои действия за намаляване на престъпността. Например, за първите два месеца на тази година имаме два грабежа. Съвсем пресни случаи, по които продължаваме да работим. Те са все в домове на самотно живеещи по селата хора. Хубаво е децата на такива хора да се погрижат за по-доброто предпазване на родителите си. Често вратите не могат добре да се заключват, дограмите на къщите са се разсъхнали, изкривени, съвсем лесни „за превземане“ от крадците. Ако се вземат по-сериозни предпазни мерки в това отношение, и крадците по-трудно ще извършват своите кражби. Да припомним приказката, че покритото мляко котката не го изпива…

Гражданите не бива да се доверяват и толкова лесно на непознати хора. При съмнителни лица трябва да сигнализират в полицията. Лесната доверчивост към непознати е една от причините да съществуват толкова дълго време телефонните измами. Дори в моята практика имам два случая, при които, веднъж „опарени“, възрастни хора отново се доверяват и за втори път стават жертва на измамници.

-Имате ли достатъчно кандидати за работа в РУП Павликени?

-Надявам се при следващото обявяване на конкурси за постъпване на работа в МВР да има повече кандидати. Сега кандидатите – местни хора, са недостатъчно. 

-Вие самият защо станахте полицай и какво ви носи най-голяма радост и удовлетворение в работата?

-Станах полицай, защото от младежките си години смятам тази професия за престижна, даваща възможност да помагам на хората в една от най-проблемните области на човешкия живот. Най-голямо е удовлетворението ми, когато видя радостта по лицата на хората, на които сме помогнали. И да чуя тяхното „Благодаря!“. Това е най-високата за мен оценка за добре свършена работа. Също и когато престъпникът си получи заслуженото…

 

Прочетена 1257 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.