Четвъртък, 17 Април 2014 15:55

Целия си живот Пенка Йорданова е посветила на музиката

  Целия си съзнателен живот Пенка Йорданова от Стамболово е посветила на музиката. Още като дете започва да свири на акордеон, първите си уроци по музика получава в Музикалната школа при читалището в Павликени. Завършва музикално училище в Русе и университет в Пловдив и целият й професионален път минава в преподаване на музика и пресъздаване на музикални произведения. Свирила е на пиано и акордеон, била е ръководител на редица музикални формирования. След като се пенсионира се завръща отново в родното Стамболово, но и тук не се разделя със своето второ аз – музиката, и по-специално българският фолклор. Вече десетина години тя е неуморен ръководител на няколко състава за автентичен или обработен фолклор. До преди година дирижираше съставите в Михалци, Стамболово и Русаля, сега ръководи певческите групи в последните две села. 

  „Обичам много северняшките народни песни, сподели пред „Павликенски глас“ Пенка Йорданова. Те са благозвучни, с красива мелодичност. Затова продължавам да търся и да разработвам народни песни от нашия край“, продължава своя разказ тя. Особено й допадат местните песни „Пенка на чардак стоеше“, „Да знам, либе ле“, „Взех си жена мързелива“ и други. Със своя ентусиазъм Пенка Йорданова увлича и местните изпълнители на народни песни, та и на тях да не им тежат редовните репетиции в селските читалища. Песента ги подмладява, а като облекат и красивите си народни носии, певиците и певците, макар и все хора на възраст, сякаш се подмладяват с цели десетилетия. С удоволствие ходят да пеят и на всички празници и фестивали не само в община Павликени, но и в областта, а преди години с певческия състав на Михалци се представиха и по телевизия СКАТ, имаха изяви и в далечния Охрид в Македония.

  „През последните години всички ръководители на певчески групи се стремят все повече да постигат професионално изпълнение със своите състави, затова може би е редно терминът самодейност да отпадне“, споделя своето мнение госпожа Йорданова. И е категорична, че годините няма да й попречат акордеонът, песните, музиката да бъдат с нея винаги.

 

Прочетена 1324 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.