Петък, 06 Януари 2017 09:54

Италианци оцениха високо работата си с Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени

  Представители на италианската образователна агенция „Артес“ оцениха високо работата си с Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Те са на официално посещение, за да се запознаят с условията на преподаване в средното училище.

  През лятото на 2016г. 25 ученици и 15 учители от ПГАТ бяха посрещнати от „Артес“ за професионална практика в област Умбрия и град Перуджа по проект „Да успеем заедно“, финансиран по програма „Еразъм Плюс“. Там учениците научиха повече за организацията на аграрното производство и на селския туризъм, в пряка връзка със специалностите, които изучават в павликенската професионална гимназия.

  Резултатите от практиката бяха отчетени по време на срещата с италианските партньори, чийто домакин беше Община Павликени. В нея участваха ученици, учители, представители на РУО, директори на училища и др.

  „За 8 години нашето училище е реализирало 11 проекта за европейска мобилност на обща стойност 527 000 евро, в партньорство с над 10 страни от ЕС“, подчерта директорът на ПГАТ Надежда Иванова. 196 ученици и 30 учители са развили умения и личностни компетенции, пряко свързани с прилагането на опита от практическата дейност, изброи директорът. „Участието на нашите възпитаници в този вид проекти е полезно и приятно преживяване. Наученото при практиката ще е добър старт за тях след завършването на училище“, каза тя.

  „Артес” е образователна агенция, специализирана в подпомагането на професионалното обучение и образованието. Нашите асистенти са добре запознати с най-различни професионални сектори и ние сме в състояние да организираме, поддържаме и контролираме извършването на професионален учебен стаж по начин, който да подобри наученото в училище от младежите, включени в учебно-професионалните и специализирани програми“, обясни Стефано Поета от организацията. Той донесе в България и пакети с биологично отгледани боб, леща и елда и ги подари на учениците, като обясни, че по време на своята практика те са участвали в засяването им.

  „ПГАТ „Цанко Церковски“ е най-голямото земеделско училище във Великотърновска област. Те са прозрели, че професионалното образование трябва да върви ръка за ръка с обучението в реалната бизнес среда, за да бъдат създадени компетентни кадри. Много е важно, че почти десетилетие гимназията се възползва от възможностите на програма „Леонардо да Винчи“, която прерастна в „Еразъм Плюс“, и успя да изпрати стотици павликенски деца на професионална практика в чужбина“, каза в своето приветствие кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. Той подчерта, че след като от август т.г. училището е общинско, ще стане възможна мащабна програма за ремонт на сградния фонд.

  Партньорството между ПГАТ „Цанко Церковски“, Община Павликени и образователна агенция „Артес“ може да продължи в годините чрез създаване на връзки между Павликени и италиански общини, както и в посока ревитализиране на античното керамично производство и археологическите паметници в павликенския край, стана ясно по време на официална среща между представителите на трите институции.

 

Прочетена 1846 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.